Náhradní sladidla

23. května 2014 v 22:47 |  Sladidla? Ale která?
Přirozenými sladkými látkami potravin jsou vesměs monosacharidy (zejména glukóza a fruktóza), disacharidy (sacharóza
a laktóza) a v menším množství cukerné alkoholy a další sloučeniny. Tyto sladké látky se řadí mezi výživová sladidla, protože jsou zdrojem energie, a mají tedy výživovou hodnotu. S výjimkou cukerných alkoholů, které nemají žádný vliv na hladinu glukózy v krvi, jsou ostatní výživová sladidla spojována s obezitou a řadou dalších chorob.

Běžné sacharidy vyskytující se v potravinách, tj. glukóza, fruktóza, sacharóza, laktóza se nepovažují za náhradní sladidla, ale za potraviny.

Zdravotní, výživové a také ekonomické důvody vedly k zavádění mnoha přírodních a syntetických látek, které se vyznačují vyšší sladivostí než cukry.

Náhradní sladidla se dělí z výživového hlediska na dvě kategorie:
- Výživová: monosacharidy, disacharidy, cukerné alkoholy a další sladidla odvozená od cukrů se za aditiva ("Éčka") nepovažují.
- Nevýživová: všechny ostatní (přírodní, přizpůsobené přírodní a syntetické = umělé)
Nás budou zajímat hlavně nevýživová sladidla a začneme rovnou těmi syntetickými.

Zdroj informací:
- Prof. Ing. Jan Velíšek, Cr.Sc., Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.: Chemie potravin 2;
Ossis, Tábor 2009; 3. přepracované vydání; ISBN 978-80-86659-16-9
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama